Winkelwagen 0
 

Bestelhulp Blum Inboorscharnieren: Wat heb je nodig?

Bestelhulp Blum Inboorscharnieren: Wat heb je nodig?

Blum inboorscharnieren staan bekend om hun hoogwaardige kwaliteit en innovatieve techniek. Deze scharnieren zijn ontworpen door de ingenieurs van Blum, die veel kennis hebben van techniek en altijd op zoek zijn naar nieuwe manieren om unieke functies in hun producten te integreren.

Het bestellen van de juiste Blum inboorscharnieren kan soms lastig zijn. Daarom hebben we dit artikel voor je opgesteld, zodat je zeker weet dat je de correcte scharnieren bestelt!

Welke montagewijze: opschroef of inserta?

De eerste keuze die je moet maken bij het bestellen van Blum inboorscharnieren is de keuze tussen Inserta (inpers) of opschroef inboorscharnieren.

  • Opschroef Inboorscharnieren: Deze zijn het eenvoudigst te monteren. De scharnieren worden, zoals de naam al zegt, geschroefd in de kastdeur. Dit kun je eenvoudig doen met Ø3,5x16mm spaanplaatschroeven. Je hoeft alleen het Ø35mm gat voor de pot voor te boren.
  • Inserta Inboorscharnieren: Deze maken gebruik van persmontage. Naast het Ø35mm gat voor de pot van het scharnier, moeten ook twee Ø8mm gaten geboord worden. Deze scharnieren hebben naast de pot twee plugjes die bij het sluiten van de top van het scharnier uitzetten, waardoor het scharnier goed blijft zitten.

Let op: bij het monteren van de inserta inboorscharnieren adviseren wij altijd gebruik te maken van de Blum boormal 65.059A, of de Blum Ecodrill boormal.

Welke sluiting: soft-close, zelfsluitend of zonder veer?

Na je keuze voor de montagewijze, is de sluitingswijze van het scharnier van belang. Je hebt hiervoor drie keuzes:

  • Soft-Close (Blumotion): Deze scharnieren hebben een veer in het mechanisme die de klap van het sluiten opvangt. Dit zorgt ervoor dat je kastdeuren langzaam sluiten, waardoor ze geruislozer en veiliger in gebruik zijn.
  • Zelfsluitend: Deze scharnieren hebben een veer in het mechanisme die de kastdeur dichttrekt bij het sluiten, zonder demping. Dit type sluiting wordt vaak gebruikt in oudere keukens of kasten.
  • Zonder Veer: Deze scharnieren worden vaak gebruikt in combinatie met de Blum Tip-on. Hierdoor kun je een greeploze kast maken, die opengaat door zachtjes op de kastdeur te drukken.

Welke aanslagsoort: opliggend, half-opliggend of inliggend?

Of je een opliggend, half-opliggend of inliggend inboorscharnier nodig hebt, is afhankelijk van de positie van de kastdeur ten opzichte van de wanden.

  • Opliggend: De kastdeur ligt volledig voor de kast.
  • Half-Opliggend: De kastdeur ligt half voor de zijwanden.
  • Inliggend: De kastdeur valt tussen beide zijwanden.

Aanslagsoorten inboorscharnieren

Hoeveel scharnieren heb je nodig?

Hoeveel scharnieren je nodig hebt bij de montage van je kastdeur, is afhankelijk van het gewicht en de hoogte van de kast. Raadpleeg de onderstaande grafiek om snel en eenvoudig te zien hoeveel scharnieren je nodig hebt. Het aangegeven gewicht is het maximale gewicht van de kastdeur. Wij adviseren de scharnieren altijd zo ver mogelijk uit elkaar te monteren om het draagvlak te vergroten.

Welke montageplaat heb je nodig?

Schaf je nieuwe Blum inboorscharnieren aan en vervang je jouw huidige Blum scharnieren? Dan heb je geen nieuwe montageplaten nodig. Je kunt de oude montageplaten op de kastdeur laten zitten en hebt genoeg aan enkel een nieuw scharnier.

Welk type montageplaat heb je nodig?

Bij het plaatsen van Blum inboorscharnieren in een nieuwe situatie heb je de keuze uit de volgende kruismontageplaten:

  • 3D-verstelbare kruismontageplaten (aanbevolen): Deze platen kun je met behulp van de voorgemonteerde euroschroef in alle richtingen verstellen, waardoor je kleine afwijkingen in het monteren kunt corrigeren.
  • Standaard kruismontageplaten: Deze platen hebben alleen een verstelbare hoogte (-2/+2mm).
  • Kruismontageplaten met voorgemonteerde euroschroeven: Deze platen hebben voorgemonteerde Ø6,0x8,5 euroschroeven ter bevestiging van de kruismontageplaat. Dit is vooral handig bij het monteren van het scharnier op dunne wanden. Gebruik hiervoor Ø5mm gaten in de wand.

Let op: voor het monteren van de kruismontageplaten zonder voorgemonteerde euroschroeven adviseren wij om gebruik te maken van Ø3,5x16mm spaanplaatschroeven. Deze worden niet standaard meegeleverd.

Welke montageplaatdikte heb je nodig?

De berekening van je benodigde montageplaatdikte is afhankelijk van de aanslagsoort (opliggend, half-opliggend of inliggend) van je potscharnier.

In de meeste gevallen volstaat de 0mm montageplaatdikte.

Montageplaatdikte bij opliggende Blum inboorscharnieren

De verdikking van de montageplaat is afhankelijk van het frontopdek. Zodra je deze weet, kun je in de onderstaande afbeelding vinden welke verdikking (MD) erbij past en welke boormaat je hiervoor dient te gebruiken.

Bij de keuze uit twee verschillende verdikkingen, adviseren wij altijd om te kiezen voor de kleinste montageplaat.

In de meeste gevallen volstaat de 0mm montageplaat.

Montageplaatdikte bij half-opliggende Blum inboorscharnieren

De verdikking van de montageplaat is afhankelijk van het frontopdek. Dit is de afstand hoe ver de kastdeur voor de zijwand ligt.

Bij de keuze uit twee verschillende verdikkingen, adviseren wij altijd om te kiezen voor de kleinste montageplaat.

In de meeste gevallen volstaat de 0mm montageplaat.

Montageplaatdikte bij inliggende Blum inboorscharnieren

De verdikking van de montageplaat is afhankelijk van het frontopdek. Dit is de grootte van de voeg tussen de zijwand en de kastdeur (als negatief getal).

Bij de keuze uit twee verschillende verdikkingen, adviseren wij altijd om te kiezen voor de kleinste montageplaat.

In de meeste gevallen volstaat de 0mm montageplaat.

Hulp nodig?

Kom je er na het lezen van dit artikel nog niet uit en heb je hulp nodig? Wij staan voor je klaar om je te helpen! Je kunt ons bereiken door te bellen naar +31 (0) 511 233 013, of stuur ons een mailtje op info@yachtsupplier.be.

Copyright © 2024 Yachtsupplier